Niestety muszę zmienić maglownicę w swojej skodzince. I mam pytanie czy maglownice o różnych oznaczeniach będa pasowały zamiennie? Czy musi być dokładnie taka jak mam zamontowaną?
Występowały jakieś różnice w budowie, sterowaniu, wtyczkach podłączających, mocowaniu?
[ Dodano: Wto 09 Sie, 11 20:54 ]
Naprawdę nikt nie wie jak to z tymi maglownicami jest?
Mozna stosować zamiennie? czy tylko taka jak wyjechała z fabryki?
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
alfee, przekładnie mogą różnić się "generacją". Te II generacji ( 1K1 ) miały czujnik kąta skrętu G85 w kolumnie kierownicy, te III generacji ( 1K0 ) mają już ten czujnik zintegrowany z przekładnią. Jednak w/g info Skody można zamiast II gen montować III gen tylko trzeba podmienić wiązkę i odpowiednio zakodować. Sprawdź e-mail.
Czyli tak czy inaczej każda będzie pasowała. Jak trafię II gen, to bez przeróbek a jak III gen, to małe grzebanko VCDS-em i też będzie śmigać Dzięki kowal 2002 - punkcik poszedł
Alfee
alfee, dla pewności podpytaj może w jakimś warsztacie ( może nawet w ASO ). Bo może się okazać, że jak kupisz III gen to trzeba będzie zmienić też sterownik pod kierownicą. W tej informacji co Ci posłałem piszą, że nie ma problemu ( chociaż są wtedy dwa czujniki G85 ) i wystarczy przeprogramować, ale nie wiem czy VCDS da sobie z tym radę. Możliwe, że "przeprogramowanie" to także zmiana softu VAS-em w sterowniku pod kierą ( tak, żeby wyłączyć ten w sterowniku i uaktywnić ten w maglownicy ) a tego VCDS-em nie zrobisz. W nowszych sterownikach jest opcja wyboru miejsca zainstalowania czujnika G85, ale nie wiem jak w starszych...
1K1 423 055 CX - do 27.05.2007
1K1 423 055 EX/F - od 27.05.2007 do 27.10.2007
1K1 423 055 FX - od 27.10.2007
tyle z ETKI
Najlepiej zadzwoń do Polmozbyt Łódż są bardzo fachowi.Ja u nich kupiłem w sprzedaży wysyłkowej z dwuletnią gwarancją,a musiałem podać tylko dane auta bez nru Vin i pasowała od razu bez problemu.Mają swoją stronę bodajże (Skoda Auto) sprzedaży wysyłkowej.
Zamówiłem z alledogo używkę o numerze 1K1 423 051 CD To podobno model, który zmienił się później w taki numer jak miałem 1K1 423 055 CX. Więc mam nadzieję, że będzie pasowała. Jak się pomęczę pod samochodem (pewnie w przyszłym tygodniu) to dam znać czy pasuje i czy jest poprawa.
Alfee
Wczoraj przy współpracy z kolegą ahmed799 przełożyliśmy maglownice w moim aucie. Po demontażu okazało się, że była zamontowana przekładnia o oznaczeniu CH a zakupiona to CD. Wszystko się od razu zaadaptowało i działa. Teraz żadnych stuków nie ma. Tamta maglownica poszła do regeneracji.
Alfee
Komentarz